Breeder medal 2017 - Irish Softcoated Wheaten Terrier Club of Sweden Breeder medal 2019-2020 Swedish Terrier Club

Irish Softcoated Wheaten Terrier kennel House of Softy

BUYING A PUPPY - VALPKÖPET

Du har beslutat Dig för att skaffa en wheatenvalp!
Är det rätt ras för dig, läs mer HÄR:
Det är nu flera saker som måste funderas igenom och några huvudpunkter nämns här! Och HÄR:
Först av allt - kom ihåg att när Du skaffar dig en valp så får Du faktiskt en ny familjemedlem. Det är absolut nödvändigt att ALLA i familjen gillar idén att skaffa hund och är eniga om vem som har huvudansvaret för hundens vård och uppfostran. Vi tycker det uteslutande ska vara en vuxen som tar det huvudsakliga ansvaret för hunden. Detta bör därför inte anförtros åt ett barn. Att tro att ett barn kommer att fortsätta att sköta om hunden är ett önsketänkande. Den första tjusningen lägger sig snart och hunden blir ofta försummad.
Arbetar du så att din hund ska vara ensam hemma mer än 5 timmar per dag så bör du överväga ditt beslut om att skaffa hund. En hund är ett flockdjur som vill vara tillsammans med dig.

Soft caoted wheater terrier valp

De första veckorna i en hunds liv är mycket viktiga och lägger grunden till hela den vuxna hundens utveckling. Det är viktigt att ni är beredda på att vara tillsammans med er valp så mycket som möjligt.

En wheaten kräver pälsvård! Läs mer HÄR.
Var beredd på att 1-2 gånger i veckan kamma och borsta din wheaten. Första 7-9 månader ofta inga problem men däremot perioden 10-24 månader då pälsen utvecklas som mest och all underull ska bort kräver noggrann och ofta pälsvård. Ge inte upp, fint resultat är att vänta.

Vi vill också nämna betydelsen av att ha ett "andra hem" för er hund. Det kommer troligen finnas stunder då ni inte kan ta hand om er hund och behov finns av passning. Att redan från början ha tänkt igenom vem som kan hjälpa er, kan någon släkting hjälpa till? Det är viktigt att redan från början vänja valpen och det andra hemmet vid varandra.

Soft caoted wheater terrier valp

Vi vill också rekommendera våra valpköpare att gå minst 2 steg på valpkurser som ordnas av den lokala brukshundsklubben. Det är en terrier du vill ha som har behov av ledarskap och uppfostran och brist på detta kan leda till att valpen söker efter andra sätt att roa sig själv på - ofta på ett sådant sätt som inte accepteras av dig eller din omgivning.
En wheaten i alla åldrar är aktiva och angelägna om att få lära sig saker och glöm inte - Hundens uppfostran och kunskaper sätter endast ägaren gränser för.

Vi vill också rekommendera valpköparen att genomföra ett BPH (Beteende och Personlighets beskrivning Hund) där man som hundägare får en möjlighet att lära känna sin hunds mentala egenskaper och personlighet. Denna beskrivning kan man göra när hunden fyllt 12 månader, för mer information, följ denna länk
 

 

 

 


 

 

Om Du funderar över att ha fler än en hund i familjen är det viktigt att känna till hur hundar fungerar i flock (t.ex. rangordning).

Wheaten terriern i praktiken och läs mer HÄR.
Wheaten terriern är en medelstor och kompakt hund. Den är känd som frisk och sund, modig och lekfull, har energi och vitalitet utan gränser, är nyfiken och vill alltid vara med "där det händer". Den är omskriven som en mycket intelligent hund, mjuk och vänlig, trogen sin ägare. Men……. Det är också en hund med stort självförtroende och egen vilja. Den försvarar gärna och missar sällan en provokation till gräl, även om den inte är ute efter att starta grälet. En Irish Soft Coated Wheaten terrier är just en TERRIER. För att få Wheaten terriern till den underbara hund den kan bli måste man som ägare besitta egenskapen att redan från början kunna visa "vem som är herre i huset". Vänligt men bestämt! Rasnamnet betonar pälsens kvalitet som silkig och mjuk. Wheaten terriern skall ha fått sin mogna päls senast vid 2 - 3 års ålder. Dessförinnan genomgår pälsen en ständig utveckling från valpstadiets ibland sträva, ibland ulliga päls till den vuxna hundens skimrande, silkiga, löst lockig eller vågiga vetefärgade päls. Färgen kan variera från skimrande silver till guld.

Pälsvården ställer särskilda krav på Wheaten terrierns ägare. Pälsen skall kammas helt igenom ner till botten minst 1-2 gånger per vecka annars tovar den lätt ihop sig till en filtliknande massa. Dessutom ökar risken för hud- och öronlidanden hos hunden. Klippning är tillåten och är idag snarare regel än undantag. För att hålla en prydlig vardagsfrisyr bör hunden klippas 3-4 gånger per år. Man kan lämna hunden helt "naturell", men i utställningsringen är hunden alltid klippt med terriertypen som måttstock.
(text från SWTK)